Aikido Den Haag Home

 

 

 

Aikido bij ons

Onze Dojo

Ik ben er, dus ik mag er zijn.
Jij bent er, dus je mag er zijn enzovoort.
We zijn allemaal met elkaar verbonden in goed en in kwaad
Er is geen vijand
het is mijn angst
die ik probeer te luwen
door me die verbondenheid bewust te maken.
Competitie houdt mij tegen de ander
ik zoek het met, het samen.
Dit is aikido: handelen vanuit verbondenheid
zonder schade te berokkenen.
Technieken zijn de vormen
waarin je je kunt verbeteren
tot je tevreden bent.

Francisca van Leeuwen, maandag 28 oktober 2013 in de ochtendles.

 

Bij ons train je in een sfeer van samen de geheimen van Aikido ontdekken, want die zijn er, maar niet overduidelijk. Een aardig verhaal gaat over een leerling van grootmeester O Sensei. Voor de zoveelste keer deden ze een bepaalde beweging. Een student waagde het te vragen of het niet beter was de geheimen van Aikido uit te leggen, waarop O Sensei antwoordde: " Ik toon jullie iedere keer de geheimen van Aikido."Voor wie dit nog steeds een raadsel is, leggen we uit, dat de geheimen zich openbaren in de vorm via de herhaling. Dat is precies wat recent wetenschappelijk hersenonderzoek ons vertelt. De hersenen zijn plastisch, vormbaar door veel oefenen. Dingen leren die je niet gewend bent schijnt ook Alzheimer tegen te gaan. Dat is hoopgevend voor oudere mensen.

We trainen serieus, maar er is plaats voor humor, meestal door te laten zien hoe het niet moet of door een bekend voorbeeld uit het leven erbij te halen. In het begin werken we rustig en langzaam. Wij houden ons flink bezig met de betekenis van ukemi, het proces van veilig afwikkelen van het proces goed aanvallen, rollen, valbreken en weer opstaan. 

Een Japans zwaard, stok en mes van hout leren ons bewust te worden van gevaar, de vereiste geesteshouding, afstand en tijd. We verkrijgen daardoor een dieper inzicht in Aikido. We bestuderen de martiale bron en toepassing van Aikido. We geloven dat een juiste benadering van strijd alertheid, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid ontwikkelt. Het stelt ons ook in staat meer gecentreerd te raken en innerlijke kracht (ki) op te bouwen. De oorsprong is dus een gevecht op leven en dood, wat toch even anders is dan competitie met spelregels. Competitie heeft een andere waarde. Wat je nodig hebt in een levensbedreigende situatie is een gedisciplineerd lijf en een kalme geest. De training op zich kan je dichter brengen bij de mens die je wilt zijn. Uiteraard als je er tijd en moeite in steekt en er voor open staat.

We vinden wederzijds respect belangrijk. We bevorderen daardoor een veilige leeromgeving waar iedereen gebruik maakt van elkaars ervaringen. De Japanse etiquette is hierin de sleutel naar de spirit van Aikido en het niet bezig zijn in een competitieve sfeer speelt daarin een rol.

Onze dojo is een gemeenschap. Naast Aikido doen we ook andere dingen samen, zoals eten, aikidofilmpjes kijken, naar de bios, een tentoonstelling of een popconcert, wat dan ook waar we gemeenschappelijke interesse vinden. Zie ook onze blog.

We steunen elkaar ook als het niet zo goed gaat. Aikido is een metafoor voor het leven. Het is vallen èn opstaan. Niet onbelangrijk is het dat we het voorrecht hebben te oefenen op een eigen mat in een kleine, sobere, maar mooie en verzorgde ruimte.

De stijlmeester (shihan) van mevrouw van Leeuwen is Christian Tissier Shihan. Haar directe leraar is Wilko Vriesman. (ga naar contact en links). Deze is technisch directeur van de Dutch Aikikai Foundation en verzorgt vele stages, zie agenda op de DAF-site.

 

Beiden hebben een directe lijn met de Aikikai so Hombu dojo in Tokyo waar de kleinzoon van de oprichter, de zogeheten Doshu les geeft, maar ook vele andere hoog gegradueerde meesters, ieder op hun manier. Breng je het bij ons tot shodan (zwarte band), dan krijg je het certificaat uit Japan van de kleinzoon van O Sensei, de Doshu (zonder graad omdat hij boven de partijen staat) helemaal uit Tokyo.